مقاله ISI چیست؟


  • نویسنده : مریم کهدویی
  • تاریخ انتشار : جمعه, 27 مهر 1403
  • دسته بندی : مدیریت
  • 115 بازدید

ISI معیاری برای بررسی اعتبار یک مقاله علمی است. همان طور که متر یکی از واحدهای اندازه گیری طول است، ISI یکی از معیارهای سنجش مقاله در سطح جهانی است.

 

تاریخچه ISI

مؤسسه اطلاعات علمی یا ISI ‏(Institute for Scientific Information)، موسسه ای با تمرکز بر علم سنجی و انتشارات علمی است که در سال ۱۹۶۰ توسط یوجین گارفیلد تأسیس شد. این مؤسسه در سال 1992 توسط مؤسسه علمی تامسون خریداری و به عنوان Thomson ISI شناخته شد که اکنون نیز با نام Thomson Scientific شناخته می شود که بخشی از شرکت Thomson Reuters است.

ISI چیست ؟

ای اس ای نام موسسه و سازمانی هست برای اعتبار سنجی مقالات علمی. و باتوجه به این که این مجموعه به صورت تخصصی روی این موضوع کار می کند ، به همین دلیل آی اس ای معیاری شده است برای بررسی اعتبار یک مقاله علمی ، همان طور که وزن را با کیلوگرم اندازه گیزی می کنند و کیلوگرم یک واحد سنجش برای وزن است ، مقالات هم واحد های اندازه گیری و اعتبار سنجی برای خودشان دارند که آی اس آی یکی از معیارهای سنجش مقاله در سطح جهانی است .

مؤسسه ISI خدمات مربوط به پایگاه های داده، فهرست کتاب ها و مقالات را ارائه می دهد. به طور اختصاصی این خدمات نمایه سازی نقل قول ها و تحلیل آنها است که توسط خود گارفیلد پایه گذاری شده است، این خدمات شامل نگهداری داده ها و نقل قول های مقالات هزاران نشریه دانشگاهی است. این خدمات از طریق سرویس پایگاه دادهISI's Web of Knowledge در دسترس است، این پایگاه داده به پژوهشگران این امکان را می دهد که بداند کدام مقاله ها بیشتر مورد ارجاع قرار گرفته و چه مقالاتی از این مقاله مطلبی را نقل قول کرده اند.

ISI سالانه گزارشی را تحت عنوان گزارش استنادی مجلات علمی را که به JCR جِی سی آر (Journal Citation Reports)‏ معروف است ارائه می کند که در آن مجلات نمایه شده در بانک اطلاعاتی خود را بر اساس شاخصی با عنوان ضریب تاثیرگذاری رتبه بندی می کند. در حال حاضر ضریب تاثیرگذاری یکی از شاخص های اصلی برای اعتبار علمی مجلات علمی محسوب می شود.

مجلات ای اس ای به طور کلی بر اساس داشتن ایمپکت فاکتور به دو دسته تقسیم می شوند:

  1. مجلات دارای ضریب تاثیر گذاری یا ایمپکت فاکتور که در بالا توضیح داده شد و به اصطلاح JCR خوانده می شوند.
  2. مجلات بدون ضریب تاثیر که به اطلاح ISI Listed خوانده می شوند.

جی سی آر نشریه ای است که به صورت سالانه ارایه می شود و در آن مجلاتی که در آی اس آی نمایه شده اند و دارای ایمپکت فکتور هستند لیست شده اند. می توان گفت مجلات JCR معتبرترین ژورنال های علمی هستند و در نتیجه داوران مجلات JCR در بررسی مقالات بسیار سخت گیرانه عمل می کنند. همچنین فرآیند داوری مقالات ارسال شده با این مجلات ممکن است چندین ماه طول بکشد.

البته اعتبار مجلات ISI Listed نیز کمتر از جی سی آر نیست، اما نسبت به مجلات JCR سخت گیر نسیتند و مراحل داوری راحتری دارند. مقالات ISI listed نیز از فیلترهای علمی معتبری عبور می کنند لذا دارای اعتبار بالایی هستند و دانشمندان و محققان به آسانی و با اطمینان بالا می توانند از نتایج آنها در تحقیقات خود استفاده کنند.

 

ISI بودن یک مجله را چگونه تعیین کنیم؟

لیست مجلات ISI که به مجلات معتبر تامسون رویترز نیز مشهور است هر ساله توسط موسسه تامسون رویترز به اطلاع دانشمندان و محققان سرتاسر جهان می رسد و این لیست نقش بسیار عمده ای در برنامه ریزی کشورها و دانشگاه ها دارد.

در سایت تامسون رویترز قسمتی مخصوص به سرچ است که میتوانید با وارد کردن ISSN (کد 8 رقمی مجله) و یا اسم مجله به ISI بودن مجله و کاورج مربوطه پی ببرید.

ISSN مجله را از وب سایت مجله می توانید بیابید. با کمی بررسی و جستجو در هر مجله و ژورنالی می توانید ISSN آن را بیابید.

توجه نمایید اگر جستجو نتیجه ای در بر نداشت بدین معنی است که مجله ایندکس ISI ندارد . البته مجله می تواند ایندکس های دیگری غیر از ISI برای مثال اسکوپوس داشته باشد.

 

چگونه مقاله آی اس آی بنویسیم؟

برای نوشتن مقالات آی اس آی، لازم است که نکاتی را رعایت کنید. اولین نکته آن است که موضوعی را انتخاب کنید که مهم و قابل توجه باشد. همچنین دارای اصول و قواعد صحیح نگارشی بوده و به در مطرح کردن موضوع، به حد کفایت نوآوری صورت گرفته باشد. ارائه جمع بندی و نتیجه مناسب بسیار حائز اهمیت است. می توان از منابعی دارای اعتبار استفاده کرده و به آن ها استناد نمود.

در صورتی که از موضوع و سوژه های تکراری با نتایجی قدیمی استفاده کنید، اطمینان داشته باشید که نمی توانید توجه مجلات معتبر دنیا را به خود جلب نمایید. هنگامی که سوژه هایی ناب و مهم را انتخاب می کنید، احتمال پذیرش شما از سوی مجلاتی معتبر ممکن خواهد بود.

با مشخص شدن موضوع، اولین گام موثر برداشته شده و لازم است که پژوهش و تحقیق خود را در خصوص موضوع انتخابی شروع نمایید و بر اساس آن نگارش مقاله را آغاز کنید. به خاطر داشته باشید که لازم است محتوای مقاله علمی شما دقیق و روشن باشد تا بتواند موفقیت شما را تضمین نماید.

 

مزیت های چاپ مقاله ISI

پیش از این نیز اشاره شد که نگارش مقالات ISI می تواند اعتبار و ارزش علمی برای افراد آورده و رزومه آن ها را قوی تر نماید.  داشتن مقاله ISI می تواند در تحصیلات تکمیلی، و دفاع از پایان نامه بسیار تاثیر گذار بوده و بر نظرات اساتید و داوران، اثر مثبتی بگذارد. از سویی دیگر اگر اساتید، دارای تعداد معینی مقاله های آی اس آی باشند، ارتقاء درجه خواهند یافت.

همچنین این مقالات می تواند در رزومه ای که در مصاحبه دکتری ارائه می شود تاثیر گذاشته و امتیازات خوبی را شامل شود و احتمال قبولی فرد را بیشتر نماید. برای کسانی که می خواهند در دانشگاه های خارجی نیز ادامه تحصیل دهند، وجود مقالات معتبر نقش موثری را خواهد داشت و شانس آن ها را برای پذیرش افزایش خواهد داد. 

در نهایت برای کسانی که به صورت حرفه ای و تخصصی در شغل خود فعالیت دارند، داشتن مقاله های پژوهشی آی اس آی می تواند در اعتبار حرفه ای آن ها نقش داشته باشد.

 

اصول نوشتن مقاله ISI

لازم به ذکر است که مقالاتی که در موسسه اطلاعات علمی چاپ می شوند، دارای ویژگی های خاصی می باشند که لازم است هنگام نگارش آن ها توجه لازم را داشته باشید. این مشخصات و اصول شامل موارد ذیل می باشد. 

الف - عنوان مقاله : این بخش از مقاله بایست مختصر و روشن بوده و از کلمات کلیدی تحقیقاتی مناسب استفاده شده باشد. لازم است که تعداد کلمات عنوان بیش از بیست کلمه نباشد. در غیر این صورت در ارزیابی مقاله، نمره کمتری کسب خواهد کرد. از سویی دیگر عنوان باید در حین روند پژوهش کسب شود و بتواند در کمترین کاراکتر، گزارشی از محتوای مقاله داشته باشد. توجه داشته باشید که خطاهای نگارشی نداشته باشید.

ب - چکیده مقاله: یکی از بخش های مهم در نوشتن یک مقاله آی اس آی، بخش چکیده آن می باشد که بایستی دقیق و قدرتمند باشد. همچنین باید بتواند اطلاعاتی جامع در خصوص مراحل فعالیت ارائه دهد. به طور معمول، چکیده باید خوانا و بدون ابهام بوده و در یک پاراگراف و در حد دویست و پنجاه کلمه نوشته شود.

ج - مقدمه مقاله : یکی از اصولی که در مقدمه مقالات مطرح است این است که به گونه ای جذاب و قوی نوشته شود تا بتواند مخاطبان را راغب کند تا به خواندن کل مقاله اقدام نمایند. در خصوص مقاله های آی اس آی نیز بدین گونه می باشد. از سویی دیگر لازم است که در ابتدای مقاله در خصوص موضوع مقاله و استناد به منابع صحبت کرده و سپس با ارائه پرسش و پاسخ از پژوهش های انجام شده، در مورد پژوهش خود، توضیحاتی را ارائه نمایید.

د - تحقیق : دقت نمایید که در یک پاراگراف و در حد سه خط، به محل و جامعه تحقیق، روش انتخاب نمونه ، نوع آ»ار و دوره ی آن اشاره کنید. در یک مقاله تحقیقاتی، لازم است که به روش های تحقیقاتی تکیه کنید تا بتوانید ایده های خود را ثابت نمایید.

ه - نتایج تحقیق : اکنون لازم است که بر اساس نتایج بدست آمده از تحقیقات و یا نتایج فردی، موضوع را تکمیل نمایید. ارائه نتایج بایستی خوانا و کامل باشد. در این بخش، می توانید پژوهش های خود را با دیگر محققان مقایسه کنید. 

و - پیشنهادها و منابع : در این بخش لازم است که به منابع، رفرنس ها و ملاقات ها اشاره کرده و در نوشتن آن دقت کافی را داشته باشید. زیرا این بخش یکی از مهم ترین بخش های مقاله ISI می باشد. توجه کنید که نام نویسنده و مجله و تعداد صفحات را نیز ثبت نمایید. 

 

چاپ مقالات ISI در ایران

مقالات ISI نقش بسیار مهمی در فعالیت های علمی پژوهشگران داخل کشور ایفا می کند. در ایران بالاترین امتیاز به پژوهشگرانی تعلق می گیرد که بتوانند مقالات خود را در مجله ISI چاپ نمایند. طبق بخش نامه وزارت علوم نتیجه فعالیت های پژوهشی که به صورت مقاله های علمی چاپ می شوند بر اساس WOS (یا JCR) بودن یا ISI Listed بودن یا ISC بودن دارای امتیازات جداگانه هستند. به عنوان مثال اگر هزینه طرح پژوهشی از ۵ میلیون تومان بیشتر شود، مجری طرح باید دو مقاله مستخرج از طرح را در یک مجله WOS (یا JCR) چاپ نماید. اگر از ۱۰ میلیون تومان بیشتر شد ۳ مقاله و اگر موفق به چاپ مقاله نشد جریمه می شود.

دانشگاه ها برای دفاع از رساله دکتری و ارشد، هم چنین برای مصاحبه دکتری، امتیازات خاصی را برای چاپ مقاله مستخرج از پایان نامه در نظر گرفته اند. همچنین دانشجویان خارج از کشور برای به تأیید رساندن مدرک خود در وزارت علوم باید یک مقاله مستخرج از رساله دکتری در مجلات WOS چاپ نمایند.

در ایران دسترسی به مقالات isi به دلیل تحریم های علمی وجود ندارد. در این میان سایت هایی وجود دارند که دسترسی به این مقالات را برای محققین ایرانی فراهم کرده اند. اگر چه اطلاعات علمی مهم به تمامی زبان ها برای چاپ مقاله انجام می شود، اما مقالات ارسال شده به مجلات ISI باید به زبان انگلیسی باشد.

 


کلمات کلیدی : ISI , مقاله ISI , مقاله آی اس آی ,
دیدگاهتان را بنویسید

0 دیدگاه